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Question 

 

Question about  LED floodlights which are tested according to EN 60598-2-5 Clause 5.2.10.1 
Some settable LED floodlights that  are delivered without cable and plug, are equipped with a gland and/or a 
cord anchorage inside the supply box. In many cases, there is only the gland without any system to clamp the 
cable (see pictures below). The standard clearly states that glands shall not be used as cord anchorages, unless 
the gland is equipped with a clamping system which adapts itself to the size of the cable. However, many gland 
types are delivered with a silicon ring only, which is not suitable to serve as cord anchorages. Practical tests 
have nearly always proved this.  
 

                              
 

Q1) Is a cord anchorage required for this kind of floodlights, knowing that they are fixed appliances but in most 
constructions, the client will install it with a flexible cord. Shall also the IP rating be maintained? This is of interest 
especially where the floodlight is designed to be connected with a cable and  no information is given in the 
instructions. 
 

Q2) If a cord anchorage is required, is this construction in accordance with the standard? 
 

Q3) What is the minimum diameter opening for introducing a cable of minimum 1,5 mm²? 
 

Decision 

A1) For this construction, a cord anchorage is required if the instructions give no information on how to connect 
the luminaire.  
In general, instructions for installation shall inform what kind of installation cable or conduit shall be supplied. In 
case of conduits no cord anchorage is required; however, if the installation instructions require a supply cord, a 
cord anchorage is required. 
 

A2) A gland can be used as a cord anchorage provided that the gland is equipped with a clamping system which 
adapt itself to the size of the cable (minimum 1 mm²). 
 

A3) Proper installation instructions shall be given (clause 3.3) as to what kind of installation cable shall be used. 
The opening should be suitable for installation of the cable indicated in the instructions. 
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Explanatory notes 
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